Domů » Jak vybrat vhodné detekční zařízení k užívání?

Jak vybrat vhodné detekční zařízení k užívání?

Datum: 31. 03. 2022   •   Autor: Helena Lewingerová   •   Rubrika: Články
5 minut   •   Zpět na výpis článků

Detekční zařízení

Chcete jistotu a ne zdání, že maso je OK po bourání i zpracování?

Zde několik tipů pro srovnání, jak vybrat vhodné detekční zařízení k užívání.

Možná už uběhl určitý čas od doby, co jste si zakoupili rentgenový detekční systém. Nebo se nacházíte v situaci před jeho prvním pořízením. Jak si však správný systém vybrat? Na následujících řádcích vám odkryjeme méně zřejmé aspekty poměru nákladů a výkonu. Zároveň vás budeme informovat o nejnovějších technologických trendech, zohledňujících současné požadavky na hygienu i spolehlivost. Níže uvedené tipy vám mohou pomoci vybrat systém, který splňuje vaše nároky v oblasti detekce a zároveň maximalizuje návratnost vaší investice i celkovou efektivitu zařízení (OEE).

ZAJÍMAJÍ VÁS NÁKLADY A ŽIVOTNOST NÁHRADNÍCH DÍLŮ?

Většinu kupujících dnes již nepřekvapí, že náklady na rentgenové zařízení nejsou jen pořizovací cena. Pokud přecházíte z detekce kovů na rentgenovou kontrolu, je třeba započítat i náklady na dva hlavní náhradní díly rentgenu – trubici (nazývanou také generátor) a detektor. Chcete-li tyto provozní náklady zohlednit, zeptejte se před nákupem na předpokládanou životnost a náklady na výměnu obou dílů. Podobně jako při nákupu auta zjistíte, že některé značky mají díly s delší životností než jiné.

DÁVÁTE PŘEDNOST VYSOKÉMU VÝKONU NEBO NÍZKÉ SPOTŘEBĚ?

Při výběru vhodného systému pomáhá pochopit, jak funguje. Životnost rentgenové trubice je omezena podobně jako u žárovky. Nakonec každá, po daném počtu hodin používání, vypoví službu. Nastavení výkonu, má přímý vliv na životnost trubice. S vyšším výkonem se životnost trubice zkracuje. Než však přikročíte ke snížení výkonu, zamyslete se. Snížený výkon znamená sníženou kvalitu obrazu, a tím i horší detekční limity. Cestou je hledat, vám vyhovující, kompromis.

Z technického hlediska je optimalizace strojů pro vysoký výkon a nízkou spotřebu energie mimořádně náročná. Proto se dnes většina výrobců rentgenových přístrojů specializuje buď na vysoce výkonné (na vyhledávání nejmenších kontaminantů citlivé), nebo na nízkoenergetické systémy s dlouhou životností. Stroje s vysokou detekční schopností běžně využívají velké množství energie, a proto mívají kratší životnost. Analogicky mají stroje využívající méně energie obvykle nižší citlivost detekce.

CO CITLIVOST A CHYBNÁ VYŘAZENÍ?

Jedna mylná představa, kterou často slýcháme u kupujících, je přesvědčení, že stroj prostě musí být „tak dobrý“, aby splňoval jejich specifikované hodnoty detekce. Mnoho kupujících si neuvědomuje, že vyšší výkon, tedy vyšší citlivost, nad rámec jejich požadavků může být výhodou. Ptáte se, jak? Jednoduše. Máte například limitní hodnotu pro velikost nerezového kontaminantu 1,5mm. Nasazením systému se schopností detekovat kontaminanty o velikosti 0,7mm nejen naplníte svůj požadavek na detekci, ale zároveň snížíte množství chybně vyřazených produktů.

Stále více zpracovatelů potravin se snaží redukovat své náklady, a proto se zaměřují na efektivitu svých linek. Nižší počty chybně vyřazených produktů se pozitivně promítají do snížení provozních nákladů, ale také vám pomohou vytěžit z výrobních kapacit vašich linek maximum.

SLEDUJETE EFEKTIVITU ZAŘÍZENÍ?

Celková efektivita zařízení (OEE) či výroby se dostává do provozních měření výrobců coby klíčový ukazatel výkonu. Sledovací metrika se většinou skládá ze tří faktorů:

  • doba provozuschopnosti stroje,
  • výtěžnost procesu
  • a rychlost pro určení celkové účinnosti zařízení.

Chybná vyřazení jsou nejen plýtváním kvalitními produkty, ale souběžně mají vliv na výtěžnost procesu a tím i OEE linky. Rentgenové systémy s vynikající citlivostí detekce (tj. s menšími hodnotami než jsou vaše specifikace) zlepšují výtěžnost procesu snížením falešných zmetků a zároveň vám umožňují rychleji reagovat na nenadálé situace, kdy je zapotřebí po určitou dobu citlivost zvýšit. Například ve chvíli, když náhodou spadne do dávky nežádaný kontaminant). Maximalizace OEE zajišťuje, že současné zařízení je využíváno co nejefektivněji, a tak může také vyloučit nutnost investovat do další linky.

KLADETE DŮRAZ NA SPOLEHLIVOST PROVOZU A SNADNOST ÚDRŽBY ZAŘÍZENÍ?

Zatímco cena zařízení a jeho výkon jsou jedny z prvních parametrů, které zákazníky zajímají, pak stále častěji skloňovaným faktorem je design a provedení zařízení. Zákazníci požadují, aby i péče o stroj a jeho údržba byla nenáročná a rychlá. Všechny konstrukční prvky jako clony, kryty nebo dopravníky je snadné vyjmout a připojit, pro případné čistění či údržbu, a ideálně bez nutnosti použití nářadí.

CO MÁ VLIV NA DETEKCI BEZ KOMPROMISŮ?

Představte si, že všechny výše uvedené body a vlastnosti mají jeden společný jmenovatel – Anritsu. Tento přední japonský výrobce přichází s inovativním řešením, které řeší obě potřeby (jak vysokého výkonu, tak i nízké spotřeby) jedním strojem. Inženýři v Anritsu přijali výzvu těchto protichůdným cílů a podařilo se jim vyvinout pokročilou technologii dlouhé životnosti (ALL). A tak tyto detekční rentgenové systémy s ALL (Advanced Long Life) nyní nabízejí:

  • trojnásobnou životnost generátoru rentgenového záření a detektoru oproti běžným modelům,
  • účinnější chladicí systém,
  • nižší spotřeba energie,
  • snížení nákladů o 20% po dobu životnosti,
  • zvýšení efektivity výrobního procesu,
  • i rychlou a snadnou údržbu.

Už nemusíte volit mezi vysokým výkonem nebo nižší spotřebou energie – nyní můžete mít obojí. V současné době je Anritsu jediným výrobcem rentgenového zařízení, který nabízí vysoký výkon při tak nízké spotřebě energie.

KDO JE ANRITSU?

Přední japonský výrobce, s více než 50 lety zkušeností a 175 000 instalacemi po celém světě, poskytují rentgenové systémy, kontrolní váhy, detektory kovů a kombinované systémy Anritsu vynikající návratnost investic a zajišťují soulad s přísnými předpisy kontroly kvality. Rentgenová zařízení jsou navržena tak, aby detekovala nejmenší možné anomálie, maximalizovala efektivitu provozu a minimalizovala provozní náklady. O tom se můžete sami přesvědčit, máte-li potřebu či zájem.  Co říci na závěr? Věříme, že zodpovězení těchto otázek, Vám může pomoci.

Tento článek pro vás napsali

Šimon a Pavel Kovaříkovi, ze společnosti Novum Global a.s.
Chris Young, ze společnosti Anritsu Infivis, Inc.

Social Zpět na začátek